اهمیت مصرف میان وعده سالم در کارکنان
میان وعده
تغذیه بعنوان یک عامل مهم در تعیین سلامتی می تواند بر بهبود عملکرد و افزایش کارایی موثر باشد. مطالعات نشان می دهد که مصرف یک میان وعده سالم تأثیر مهمی بر توانایی تمرکز و عملکرد پرسنل دارد. عدم مصرف میان وعده با توجه به تایم کاری طولانی مدت باعث کاهش انرژی در طول روز و احساس خستگی می شود که در نهایت بازده کاری کاهش می یابد.
موضوع: اهمیت مصرف میان وعده سالم در کارکنان
تغذیه بعنوان یک عامل مهم در تعیین سلامتی می تواند بر بهبود عملکرد و افزایش کارایی موثر باشد.
مطالعات نشان می دهد که مصرف یک میان وعده سالم تأثیر مهمی بر توانایی تمرکز و عملکرد پرسنل دارد. عدم مصرف میان وعده با توجه به تایم کاری طولانی مدت باعث کاهش انرژی در طول روز و احساس خستگی می شود که در نهایت بازده کاری کاهش می یابد.
- کاهش اضافه وزن و چاقی با مصرف میان وعده سالم
یکی از جنبه های مهم حفظ سلامت کارکنان ، فرهنگسازی تغذیه صحیح و ترویج الگوی غذایی سالم به منظور پیشگیری از تجمع عوامل خطر تغذیه ای بیماری های غیرواگیر و واگیر در این افراد می باشد.
همچنین در حال حاضر با تغییر شیوه زندگی، مشکلات تغذیه ای به شکل چاقی، کمبود ریزمغذی ها و الگوی غذایی نامناسب از جمله مصرف زیاد قند، نمک و چربی و مصرف کم سبزی و میوه در افراد بزرگسال و بویژه کارکنان شایع است .
مصرف میان وعده سالم می تواند خطر ابتلا به اضافه وزن و چاقی را در کاهش دهد. در واقع عدم مصرف میان وعده سبب افت طولانی مدت قند خون گردیده که این امر باعث قرار گرفتن بدن در حالت گرسنگی شدید و قحطی شده که منجر به مصرف بیش از حد مواد غذایی در وعده ناهار گردیده و زمینه را برای ابتلای به اضافه وزن و چاقی فراهم می نماید. همچنین مصرف میان وعده سبب کنترل اشتها شده و میل به خوردن قندهای ساده را برطرف می کند.
- یک میان وعده مغذی و سالم
میان وعده سالم نیز شامل انواع سبزی ها و میوه ها(بهتر است در هر فصل از میوه های همان فصل بصورت متنوع استفاده شود)، خشکبار و مغزدانه ها (بادام، پسته، گردو، نخودچی کشمش، مویز، برنجک، گندمک، برگه های میوه که توصیه می شود مغزدانه ها بصورت خام و بسیار کم نمک مصرف گردد)، شیر و آبمیوه های طبیعی می باشد.
- چند توصیه کلی در زمینه تغذیه سالم
ü پرهیز از غذاهای سنگین مانند آش گوشت غلیظ، ماکارونی و سوسیس که هضم آن دشوار است
ü محدود کردن غذاهای پرچرب و یا سرخ کرده مانند الویه، سیب زمینی سرخ شده، پنیر پیتزا، انواع کوکو و کتلت
ü محدود کردن مصرف انواع فست فودها و غذاهای آماده فرآوری شده
ü ممنوعیت استفاده از ترشی ها و سرکه که سبب خشکی دستگاه تنفس و تحریک آن می شوند
ü محدودیت مصرف نمک و شورها و ترشی ها غذاهای کنسروی شور
ü محدود کردن استفاده از رب گوجه، فلفل، انواع سس های تند و سس خردل
ü محدود کردن مواد شیرین و شیرینی ها، آبمیوه های صنعتی، نوشابه های گازدار، شکر، مربا و قند و عسل
ü محدود کردن نوشیدنی ها و خوراکی های محرک مانند قهوه، چای غلیظ، نسکافه و یا شکلات تلخ
ü اجتناب از مصرف زیاد سیر و زنجبیل
ü ممنوعیت استفاده از سبوس در صورت وجود اسهال
ü ممنوعیت استفاده از روغن هایی مانند زیتون، کلزا، کنجد و روغن آفتابگردان و ... برای سرخ کردن مواد غذایی
ü محدود کردن استفاده از روغن ها و چربی های حیوانی شامل، کره، پیه، دنبه و روغن و حیوانی.....
ü تداوم محدودیت ها و رژیم غذایی ویژه، در افرادی که بیماری زمینه ای دارند (مانند دیابت، فشار خون بالا و ...)
فیروزه کاویانی – کارشناس واحد بهبود تغذیه جامعه – شبکه بهداشت و درمان شهرستان فیروزآباد – سال 1401
نظر دهید