04 آذر 1403

  • 1402/12/23
  • - تعداد بازدید: 111
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
شبکه بهداشت و درمان شهرستان فیروزآباد

تحویل پشه بند به خانواده ی فرد مبتلا به سالک

کارشناس مبارزه با بیماری ها واگیر مرکز بهداشت فیروزآباد گفت: در این مرکز پس از مراجعه بیماران و همزمان با شروع درمان، پس از ارائه آموزش های لازم، در راستای پیشگیری از بیماری سالک به خانوارهای کم بضاعت افراد مبتلا به سالک، پشه بند تحویل می گردد.

به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان شهرستان فیروزآباد، پرویز مردانی کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر گفت: مهمترین راههای پیشگیری از سالک حفاظت فردی از جمله استفاده از پشه بند در هنگام خواب و استراحت می باشد.

وی در ادامه افزود: بیماری سالک در کشور ایران و به ویژه استان فارس بومی است و سالانه موارد زیادی به این بیماری مبتلا می شوند، سالک یک بیماری پوستی مشترک بین انسان و حیوان است که از طریق نیش پشه ای بنام پشه خاکی که آلوده به انگل باشد، به هنگام گزش و تغذیه خون به انسان سالم منتقل می شود.

او با اشاره به عامل بیماری سالک اضافه نمود: عامل سالک یک انگل بنام لیشمانیا است که درون سلول های پوست تکثیر می یابد. این انگل در پوست انسان، سگ و جوندگان آلوده وجود دارد. پس از خون خواری پشه خاکی از زخم های سالک این انگل در بدن پشه خاکی تکثیر یافته و پس از خون خواری مجدد پشه خاکی، به پوست فرد سالم راه می یابد و آن ها را مبتلا می کند.

«پرویز مردانی» گفت: ناقل بیماری سالک ، پشه خاکی است. پشه خاکی در اندازه دو تا سه میلی متری ، موقع نشستن، بال های خود را به شکل عدد ۷ نگه می دارد و بصورت جهشی پرواز می کند. پشه خاکی از سطح پوست، خون خواری می کنند. در زمان خونخواری از زخم سالک انگل را خورده و پس از یک هفته از طریق گزش و خون خواری، آن را به فرد سالم انتقال می دهند.

او اظهار داشت: پشه خاکی بیشتر هنگام غروب و ساعت های اولیه شب خون خواری می کند. این حشره در طول روز در پناهگاه های گرم، تاریک و مرطوب،نظیر شکاف های عمیق دیوارها، اماکن متروکه و مخروبه، اسطبل ها، اطراف توده های زباله و کودهای حیوانی، لانه جوندگان، کنده درختان، پشت لوازم ثابت منزل (مانند کمد و قاب عکس) استراحت و تخم ریزی می کند.
وی افزود: زخم های سالک به دو شکل خشک(زخم بدون ترشحات) و مرطوب (زخم همراه با ترشحات) دیده می شود. در هر دو شکل پس از ورود انگل به درون پوست از طریق نیش پشه خاکی، ابتدا برآمدگی کوچک و قرمز رنگی ظاهر شده و به مرور زمان پیشرفت می کند. در شکل مرطوب ، وسط ضایعه زخم شده و حاشیه پیشرفت می کند و زخم به شکل دهانه کوه آتشفشان در می آید. زخم های مرطوب بین 6 تا 9 ماه و زخم های خشک حدود یک سال دوام دارند و پس از آن بهبود می یابند و در صورت عدم درمان بموقع ، جای آن به صورت جوشگاه فرو رفته و پایدار ( که به آن اسکار زخم گفته می شود) برای تمام عمر باقی می ماند. ضمن اینکه خاراندن زخم و انتقال انگل به قسمت های سالم پوست می تواند باعث بروز زخم های جدید در نقاط دیگر بدن شود.
در پایان کارشناس مبارزه با بیماری های مرکز بهداشت با اشاره به پیشگیری و کنترل بیماری سالک گفت: استفاده از پشه بند هنگام خوابیدن، پوشیدن لباس های کامل ( آستین بلند و پادار ) هنگام خواب و استراحت، محافظت و پوشیده نگه داشتن زخم های سالک برای جلوگیری از انتقال بیماری به دیگران و سایر قسمت های بدن، درمان سریع بیماری با مراجعه به پزشک یا مرکز بهداشت، نصب توری های بسیار ریز روی پنجره های منازل، اجتناب از انباشتن و ریختن خاکروبه و نخاله های ساختمانی، دفع صحیح و مستمر زباله و کود های دامی و فضولات انسانی و جلوگیری از انباشته شدن آن ها، جمع آوری و دفع بهداشتی زباله ها در سطل های درب دار و پلاستیک زباله، ترمیم شکاف ها و حفره های موجود در دیوارها، استفاده از پمادها و مواد دور کننده حشرات به هنگام کار و خواب به خصوص در مناطق آلوده است.

  • گروه خبری : اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 97737
کلیدواژه