30 شهریور 1403

  • 1400/07/26
  • - تعداد بازدید: 393
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
شبکه بهداشت و درمان فیروزآباد

24 مهرماه مصادف با 16 اکتبر میلادی روز جهانی غذا

.

 
هر ساله در چنین روزی و به مناسبت آن، در سراسر کشورهای جهان و همچنین سازمان های بین المللی، با انگیزه برقراری روابط در زمینه کشاورزی و زمینه سازی برای جلوگیری از فقر و گرسنگی و نابودی محیط زیست، تلاش می کنند.

در سال جاری، FAO (سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد) شعار امسال را "تولید بهتر، تغذیه بهتر، محیط بهتر و زندگی بهتر" تعیین کرده است.

از آنجا که یکی از موضوعات آموزشی امسال در خصوص روز جهانی غذا "کاهش ضایعات مواد غذایی" می باشد. مطلب زیر در این خصوص ارائه می گردد:

هر سال 3/1 میلیارد تن غذا در جهان هدر می رود که 35 میلیون تن از این رقم در ایران دور ریخته می شود. این مقدار می تواند 15 میلیون انسان گرسنه را در کشور ما سیر نماید.

گرسنگی بزرگترین خطر دنیا برای سلامتی انسان هاست و هر ساله تعداد کسانی که از گرسنگی جان خود را از دست می دهند، از مجموع قربانیان ایدز، مالاریا و سل بیشتر است. بنابراین بایستی با رعایت نکات لازم در هنگام خرید مواد غذایی، پخت و پز و حتی باقیمانده مواد غذایی مصرفی از اسراف و هدر دادن مواد غذایی جلوگیری کنیم.

راهکارهای  مناسب برای پیشگیری از هدردادن مواد غذایی هنگام خرید

*در مواقعی که گرسنه و خسته هستید هرگزخرید نکنید، زیرا غالبا بیشتر از نیازتان خرید خواهید کرد.

*همیشه بودجه مواد غذایی در نظر گرفته شده برای خرید اقلام غذایی را مجزا کنید این کارکمک می کند که به اندازه نیازتان خرید کنید.

*به منظور پیشگیری از فساد مواد غذایی خریداری شده همواره مواد غذایی فاسد شدنی یا سبزیجات را در مرحله آخر خرید انجام دهید.

* در صورت داشتن میهمان حتما از تعداد نفرات آنها مطمئن شوید تا بیشتر از نیاز و یا بیشتر از ظرفیت یخچال و فریزتان خرید نکنید.

*به منظور حفظ سلامت و تازگی نان و همچنین پیشگیری از بیات شدن نان، هنگام خرید نان همیشه از کیسه پارچه ای تمیز استفاده کنید.

*نگهداری نان در یخچال باعث بیات شدن و افزایش دوریزنان می شود . برای نگهداری نان آن را بسته بندی و در فریز بگذارید.

 

 

 راهکاری مناسب برای پیشگیری از هدر دادن مواد غذایی هنگام پخت و پز

·         همیشه با توجه به وضعیت افراد خانواده غذا تدارک ببینید. مثلا سهم سالمندان و یا کودکان را متناسب شرایط آنها محاسبه کنید.

·         از همه قسمت های سبزیجات مانند ساقه و برگ تازه آن می توان برای غذای اصلی ، سوپ و یا سالاد استفاده کرد.

·         در صورت اضافه ماندن غذا در یک وعده مطمئن شوید برای وعده های دیگر حجم کمتری غذا تهیه کنید.

·         خمیر جدا شده از بعضی از نان های مصرفی را دور نریزید. می توانید در تهیه بعضی از غذا ها مانند انواع کوکو و یا کتلت از آن استفاده کنید.

·         در صورت اضافه ماندن غذا می تواند باقیمانده غذا را در وعده بعدی با مختصر تغییری مجددا مصرف نمائید. برای مثال حبوبات باقیمانده از آبگوشت را با چند تخم مرغ تبدیل به کوکو کنید. و اضافه ماکارونی را با اضافه کردن مقداری آب و سبزیجات و عدس تبدیل به سوپ کنید و در وعده بعدی استفاده کنید. این کار علاوه بر پیشگیری از هدر دادن مواد غذایی باعث تنوع غذایی هم می شود.

 

راهکارهای مناسب برای پیشگیری از هدر دادن مواد غذایی باقیمانده

·         در صورت وجود باقیمانده غذا بعد از خنک شدن برحسب زمان مصرف، آن را در ظروف مناسب درب دار در یخچال یا فریزر نگهداری کنید.

·         در صورت عدم تمایل به نگهداری می توانید با تماس با موسسات خیریه معتبر نسبت به انتقال و مصرف آن در موسسات اقدام نمایید.

·         با اندکی مهارت می توانید باقیمانده غذا را با ترکیبات جدید که قبلا توضیح داده شده به غذای جدید با تنوع بیشتر تبدل و یا مصرف کنید .

·         اضافه میوه ها را به صورت برگه های خشک ، لواشک و یا کمپوت کم شیرین تبدیل و استفاده کنید.

·         به دوستان و بستگان خود راهکارهای پیشگیری از اسراف مواد غذایی را آموزش دهید.

·         اضافه سبزیجات را پس از شستشو ، خشک و یا فریز نمائید.

 

منصوره نوروزپور – کارشناس تغذیه واحد بهبود تغذیه جامعه – شبکه بهداشت و  درمان شهرستان فیروزآباد

  • گروه خبری : اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 48935
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید